Skočit na navigaci


1958 - 1989

Poslední aktualizace stránky 21.5.2009

Čtyřicet let nové školní budovy v Dolních Loučkách

Stavba nové střední školy byla přislíbena na KNV v Brně ve školním roce 1953/54, protože prostory pro vyučování byly zcela nevyhovující. Zdálo se, že stavba bude započata v roce 1956. O stavbě školy bylo sice rozhodnuto, ale budoucí staveniště muselo být ještě upřesněno. Vybrány byly lokality na Vápenici a na Zahradách. K tomu účelu byl proveden průzkum.
Stavba započala rozměřovacími pracemi a hloubením studny na Zahradách v dubnu 1957. Nová školní budova byla slavnostně otevřena 12. října 1958 za přítomnosti celé řady významných hostí. Touto významnou událostí žila celá obec a okolí. Začalo se koncem odpoledne u školy a večer pokračoval lidovou veselicí.
Pořizovací hodnota školní budovy činila 3400000 Kčs. V kronice čteme: „V budově jsou zřízeny šatny, sborovna, ředitelna, dvanáct tříd, pracovna, učebny pro fyziku a chemii, klubovna PO, knihovna, kabinet I. stupně, kabinety fyzikální, chemický a biologický". Dílny a školní jídelna byly mimo novou školu.
1. září 1958 byl novým ředitelem po paní Cyrile Teuglerové jmenován Josef Brandtner. Ve šk. roce 1959/60 byla zřízena družina mládeže a žáci také nacvičovali na II. CS. Po místním vystoupení bylo vysláno 16 žáků do Prahy na Strahov.
Změny počátkem šedesátých let byly důležité. Opatřením vlády bylo rozhodnuto, že od 1.9.1960 budou žákům zdarma poskytovány učebnice a školní potřeby.
Od 1. července 1960 v rámci územní reorganizace došlo k přidělení naší obce k okresu Žďár nad Sázavou. Od 1. září 1960 byla zřízena hudební škola. Vznikla řada nových kroužků - pěvecký, turistický, zvláštní tělesná výchova.
V roce 1956/66 se naše škola také účastnila III. CS v Praze. V tomto školním roce byla zrušena národní škola v Újezdě a žáci byli převedeni do Dolních Louček. Ke školnímu obvodu patřili: ZDŠ v Dolních Loučkách, školy v Kuřimském Jestřabí, Olší a ve Skryjích.
Na školním hřišti bylo v zimních měsících kluziště. Pamatujete se?
V roce 1968 se učilo stále i v sobotu, i když jen dvakrát v měsíci. Pětidenní pracovní den byl zaveden o pár měsíců později. V kronice zjistíme, že nedostatkem řádných vedoucích činnost PO zanikla. Od září 1970 však PO již pracovala. Škola měla tehdy 316 žáků.
I v sedmdesátých letech se nacvičovala spartakiáda, žáci v roce 1975 opět odcestovali do Prahy. V témže roce byl schválen projekt na přístavbu tělocvičny. V dubnu 1977 bylo započato se stavbou v hodnotě 2 500 000 Kčs. Dnem 1. září 1976 vstoupilo v platnost ve všech 1. ročnících ZDŠ nové pojetí výchovy a vzdělávání dětí ve čtyřletém prvním stupni. Nové pojetí bylo zaváděno postupně po jednotlivých ročnících.
V roce 1978 byla zrušena ZDŠ 1.-5. post. ročník v Kuřimském Jestřabí a všichni žáci docházeli na ZDŠ v Dolních Loučkách.
Tělocvična byla připravena k zahájení provozu od září 1979. Finanční hodnota díla je 2 miliony korun.
Osmdesátá léta byla ve znamení dvou spartakiád v letech 1980 a 1985. Došlo také ke změně ve vedení školy. Ředitel Josef Brandtner odešel v roce 1981 do důchodu a nastoupila nová ředitelka Alena Kneslová.
Z aktivit té doby lze jmenovat pořádání Dne otevřených dveří, slavnostní předávání OP a rozloučení s vycházejícími žáky, přípravu dárečků pro staré občany, otvírání studánek podle starého lidového zvyku. Při zajišťování veškerých akcí škola spolupracovala s požárníky, členy Svazarmu, členkami Svazu žen a se Sborem pro občanské záležitosti. O našich žácích se psalo v novinách. Jako v minulých letech se žáci účastnili soutěží a olympiád. Vzpomenou si bývalí žáci na Hrátky s televizí, pionýrské diskotéky, dětské karnevaly, pobyt v pionýrském táboře ve Skryjích nebo na brigády, zájezdy, exkurze, plavecký výcvik, školní akademie, které škola tehdy pořádala? Starší žáci vybojovali titul přeborníka v kopané. Pro učitele pak bylo vybudováno šest nových kabinetů, žáci měli k dispozici cvičnou kuchyni. V letech 1984-85 měla škola 296 žáků a měla stále nevyhovující prostory školních dílen a jídelny. Z tohoto důvodu byla zahájena přístavba na jaře 1985. Hodnota nového díla měla být 5 milionů korun.
K 1. září 1987 byla otevřena nová přístavba školní jídelny a dílen. Brigádnicky pracovali rodiče i učitelé. Den otevřených dveří představil novou stavbu veřejnosti. Zájem byl veliký.
V letech 1988-89 byla do provozu uvedena učebna s pěti počítači typu Ondra a dvě tiskárny. Na školní zahradě byla dokončena stavba skleníku.
V letech 1989-1990 došlo k personálním změnám. Od počátku nového školního byl jmenován Miroslav Horák novým ředitelem. Byl zde však jen do Vánoc. Od počátku roku nastoupila znovu Alena Kneslová. Na škole proběhla generální oprava elektroinstalace a celá rekonstrukce stála 650 000 korun. Byla oplocena školní zahrada a vznikla nová počítačová učebna. V červnu probíhaly na různých místech okresu tělovýchovné slavnosti. Cvičení se vydařilo. Velký úspěch měla i školní akademie, pořádaná 24. června.
Ve společnosti docházelo k velkým společenským změnám. Připravovala se nová koncepce výuky na I. stupni, hledaly se nové možnosti, aby byla škola pro děti radostnější.

Zpracovala: Vlasta Nácovská